Hautajaiset

Olette astuneet elämässänne surun aikaan omaisen kuoleman myötä. Seurakunta tahtoo lohduttaa ja tukea surun keskellä kulkevia. Voitte kääntyä seurakunnan työntekijöiden puoleen, kun tarvitsette apua.

Hautajaisten järjestämiseen liittyy monia käytännön kysymyksiä. Seuraavien ohjeiden toivomme auttavan niissä.

Hautauspäivän sopimiseksi otetaan yhteys kirkkoherranvirastoon. Tällöin voidaan sopia hautapaikka ja siunaus- ja muistotilaisuus.Yhteystiedot saatuamme, pappi ottaa teihin yhteyttä sopiakseen hautauskeskustelusta.

Siunaus kirkossa

Lähiomaiset ja kantajat saapuvat vainajien säilytystilan ääreen 20 minuuttia ennen siunaustilaisuutta, mikäli arkku kannetaan kirkkoon tilaisuuden alussa. Arkku voidaan siirtää kirkkoon myös aikaisemmin. Omaiset huolehtivat arkun siirrosta kirkkoon. Kantajia tarvitaan tavallisesti kuusi.

Arkku kannetaan kirkkoon hiljaisen alkumusiikin saattelemana. Kun arkku on saatu paikalleen, kantajat paljastavat päänsä, viivähtävät hetken arkun äärellä ja menevät sitten istumaan. Muu saattoväki istuu samalla.

Siunaustilaisuuden kulku on suunnilleen seuraavanlainen:

1. Alkumusiikki
  2. Lyhyt hiljaisuus kellojen soidessa
  3. Virsi
  4. Alkusiunaus, johdantosanat
  5. Rukous
  6. Raamatunluku
  7. Puhe
  8. Uskontunnustus
  9. Siunaaminen
  10. (musiikkia)
  11. Rukous
  12. Isä meidän
  13. Herran siunaus
  14. Virsi
  15. Kukkien lasku
  16. Virsi
  17. Loppumusiikki

Siunaamisen ajaksi saattoväki nousee seisomaan. Vaihtoehtoisesti siunaus voi olla hautajaismessu, johon kuuluu myös ehtoollinen.

Kukkien laskussa ensimmäisenä kukat laskevat lähimmät omaiset ja sukulaiset, sitten ystävät, järjestöt ja työnantaja jne. Kukat asetetaan arkun viereen lattialle.

Viimeisen viren jälkeen haetaan kukkalaitteet. Kun sen jälkeen kantajat ovat asettuneet paikalleen, arkku kannetaan ulos kirkosta musiikin soidessa. Kävellään rauhallisesti haudalle. Haudalla arkku lasketaan hautaan suntion ohjeiden mukaan. Hautaan laskemisen jälkeen avonaiseen hautaan voidaan heittää ruusuja tai maata.

Kansi laitetaan haudan päälle. Kukat lasketaan haudalle. Useimmiten kukat on laskettu jo kirkossa, joten ne voidaan haudalla laskea joustavasti niin, että useampi voi laskea kukat yhtä aikaa. Lauletaan virsi, joka voidaan aloittaa viimeisten laskiessa kukkia. Lopuksi omaiset voivat toivottaa tervetulleeksi muistotilaisuuteen ja kiittää siunaustilaisuuteen osallistuneita osanotosta suruun.

Kirkossa valokuvaamisen tulisi tapahtua niin, että se kunnioittaa omaisten surua eikä aiheuta häiriötä.

Kirkon käytöstä tai seurakunnan työntekijöiden avustamisesta hautajaisissa koidu erillisiä kustannuksia.

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus on omaisille mahdollisuus muistella edesmennyttä läheistä. Erityisen muistotilaisuuden järjestäminen tarjoiluineen ei kuitenkaan ole välttämättömyys. Yleensäkin tarjoilujen osalta muistotilaisuutta voidaan halutessa myös yksinkertaistaa.

Seurakunnan tiloista muistotilaisuuden järjestäminen on mahdollista seurakuntasalissa. Tilojen käytöstä perittävään vuokraan kuuluvat tilan, astioiden ja pöytäliinojen käyttö. Muistotilaisuus voidaan järjestää myös kotona tai jossain muussa juhlatilassa.

Omaiset toimivat tilaisuuden isäntinä. Erilliselle pöydälle voidaan asettaa vainajan kuva, kynttilä sekä saapuneet adressit. Kirjekuoret on hyvä poistaa etukäteen. Adressit voidaan lukea. Omaiset pyytävät adressien lukijan. Adressienluvussa ei tarvitse jokaisesta adressista lukea vainajan nimeä. Omaisille lähetettyjä henkilökohtaisia surunvalittelutervehdyksiä ei yleensä lueta.

Muistotilaisuus on omaisten tilaisuus, ja he voivat suunnitella sen ohjelman. Pappia ja kanttoria voi pyytää mukaan muistotilaisuuteen. Tyypillisesti muistotilaisuus alkaa ruokavirrellä ja ruokailulla. Aterian jälkeen voidaan veisata virsiä, esittää musiikkiohjelmaa tai runoja tai pitää muistopuheita omaisten toiveiden mukaisesti. Pappi tullessaan muistotilaisuuteen tyypillisesti pitää muistotilaisuudessa hartauspuheen. Muistotilaisuus tyypillisesti päättyy kahviin.

Kuolleeksi kiittäminen - rukous vainajan ja omaisten puolesta

Hautajaisia seuraavana sunnuntaina jumalanpalveluksessa vainaja kiitetään kuolleeksi eli mainitaan vainajan nimi ja rukoillaan hänen puolestaan.

Yhteystiedot hautajaisia järjestettäessä:

Seija Lähteenmäki, Karijoen vt. kirkkoherra