Lapsen ensimmäinen juhla

Jokainen syntymä, jokainen uusi elämä on todellinen ihme. Tätä ihmettä pienen lapsen vanhemmat saavat läheltä olla todistamassa. Perheeseen syntynyt lapsi on myös kutsu vanhenmuuteen ja vastuuseen. Lapsi tarvitsee huolenpitoa ja turvaa, ja ennen kaikkea rakkautta. Nämä ovat asioita, jotka kantavat elämässä pitkälle. Myös seurakunta haluaa olla lapsen elämän tukena sen alusta saakka. Kaste on lahja, joka kantaa läpi koko elämän.

Kaste välittää lapselle Jumalan suuret lahjat: siunauksen ja pelastuksen, lupauksen ikuisesta elämästä ja syntien anteeksisaamisesta. Näiden varassa hän voi turvallisesti kulkea eteenpäin.

Ristiäisten järjestämiseen liittyviä käytäntöjä

Lapsi tulisi kastaa kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Ristiäiset voi järjestää kotona, seurakunnan tiloissa tai esimerkiksi mummulassa, jos niin halutaan.

Parin viikon sisällä lapsen syntymästä seurakunta lähettää kotiin Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen. Kirjeessä on myös yhteystiedot ristiäisajankohdan sopimiseksi. Tavallisesti ajankohta sopitaan suoraan seurakunnan papin kanssa. On hyvä tehdä aika- ja paikkavaraus hyvissä ajoin lapsen syntymän jälkeen.

Kummeja valitessa, on hyvä varmistaa, että lapsella on kaksi kirkkoon kuuluvaa, konfirmoitua kummia. Kotiin lähetettävässä kirjeessä on myös kummilomake, joka palautetaan papille kastekeskustelussa.

Kun vanhemmat ottavat yhteyttä pappiin sopiakseen ristiäisistä, sovitaan samalla myös kastekeskustelun ajankohta. Keskustelussa käydään läpi muun muassa kastejuhlan kulkua ja täytetään vielä virallisia papereita. Kastekeskustelu voidaan käydä kotona tai virastolla ja se on usein kastetta edeltävällä viikolla.

Kaste perustuu Jeesuksen sanoihin:

"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."

(Matteus 28:18-20)

Yhteystiedot ristiäisiä järjestettäessä: