Juhannuspäivän messu

Messu kirkossa la 23.6.2018 kl 10

Juhannuspäivä, eli Johannes Kastajan päivä. Aiheena Tien raivaaja.

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan - Suomen lipun päivä - ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.

Kolehti taloudellisessa ahdingossa olevien köyhien ihmisten auttamiseen Suomessa kirkon diakoniarahaton kautta.