Pyhäinpäivän messu

Lauantaina 3.10. klo 10 kirkossa Pyhäinpäivän messu. Aiheena: Pyhien yhteys.

Jumalanpalveluksessa luetaan vuoden vuoden aikana (edellisen pyhäinpäivän jälkeen) kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Omaisensa menettäneitä kutsutaan erityisesti jumalanpalvelukseen, mutta sinne ovat kaikki tervetulleita!

Pyhäpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum.) Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Päivän perinteinen evankeliumi onkin Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus. Uskontunnustuksen mukaan pyhät muodostavat yhteyden, johon voimme näkymättömästi liittyä.