Sunnuntai 22.11.2020

Klo 13 Jumalanpalvelus kirkossa - HUOM! aika

Toimittaa kirkkoherra Lauri Annala.

Saarnaa piirisihteeri Matti Rintala.

Kolehti: Kuurojen koulujen tukemiseen Afrikassa - Tansaniassa Njomben ja Mwangan kuurojen koulujen ja Eritreassa Asmaran ja Kerenin kuurojen koulujen tukemiseen. Kuurojen Lähetys De Dövas Mission ry:n kautta.

Virret: 159, 161, 158:1-5, 162, 155:6

Tuomiosunnuntai eli Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Aiheena Kristus, kaikkeuden Herra.

Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain nimi vaihtelee eri kirkoissa. Joissain kirkoissa puhutaan vain viimeisestä sunnuntaista ilman lisämääreitä. Suomessa otettiin vuoden 1958 evankeliumikirjaan Ruotsin esikuvan mukaisesti nimitys tuomiosunnuntai. Tästä päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Nämä kaksi erilaista aihetta muodostavat kuitenkin kokonaisuuden: kirkkotaiteessakin Kristus viimeisen tuomion toteuttajana on kuvattu maailmankaikkeuden valtiaaksi (Khristos Pantokrator).

Päivän evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla ”kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle” (Matt. 25: 31). Näin kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy samalla seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Kirkkovuoden alussa ja lopussa – tai lopussa ja alussa – kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.