Ilta messu

to 1.4. klo 18.00 – 19.00

Karijoen kirkko

יום חמישי הקדוש

Torstai 1.4.2021

Klo 18 Kiirastorstain ilta messu kirkossa.

Ei kolehtia.

Virret: 227, 222, 719, 300, 79:10-...

Kokoontumisrajoitus:  kaksikymmenen (20) henkilöä. Ilmoittautuminen ennakkoon puh.nr. 050-5352496

Kiirastorstai. Aiheena Pyhä ehtoollinen

Soit, Jeesus, viimeisenä yönä, edellä kovan kuolemas’,

Sun vaellukses’ viime työnä Sä pantin rakkaudestas’.

Lahjasta tästä, Jeesuksemme, Sinulle kaikuu kiitoksemme.

 

Raamatun tekstit:

- Ps. 111:2–5

- 2. Moos. 12:1–8, 11–14

- 1. Kor. 10:16–17

- Matt. 26:17–30

Kiirastorstai muodostaa pääsiäisjakson käännekohdan. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen.

Kuten leipäsunnuntai oli keidas paastonajan sunnuntaiden joukossa, samoin poikkeaa kiirastorstai luonteeltaan hiljaisen viikon muista päivistä. Raamatullisena pääaiheena on ehtoollisen asettaminen. Lisäksi kiirastorstaina on vanhastaan muisteltu Jeesusta, joka pesee opetuslasten jalat.

Katolisessa maailmassa kiirastorstai on ollut ripittäytymispäivä. Tähän viittaa sen suomalainen nimikin (ruotsin sanasta skära = puhdistaa; kansanuskomuksissa kiira on myös ollut paha, joka on karkotettu pihapiiristä). Myös latinan nimitys dies viridium (= vihreiden oksien päivä) liittyy ripittäytymisaiheeseen: ehtoollisyhteydestä erotetut otettiin takaisin seurakunnan yhteyteen ja heistä tuli jälleen Kristus-viinipuun tuoreita oksia. Saksan Gründonnerstag (= vihreä torstai) on käännös latinasta. Jotkut ovat selittäneet sen tulevan itkemistä tarkoittavasta sanasta grünen (greinen) ja viittaavan katumuksentekijöiden kyyneliin.

Englannin Maundy Thursday viittaa kiirastorstain jalkojenpesuun, joka on päivän viettoon kuuluva kirkollinen seremonia mm. ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa sekä eräissä protestanttisissa yhteisöissä. Se palauttaa mieliin Jeesuksen käskyn, että kristittyjen tulee rakastaa ja palvella toisiaan.

Kiirastorstain aihe on kertomus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta ja pyhän ehtoollisen asettamisesta. Raamatuntekstit avaavat erilaisia näkökulmia alttarin sakramentin sisältöön: uuden liiton ateria, Jeesuksen uhrikuoleman muisto, syntien anteeksiantaminen, kiitos ja ilo, taivaallisen juhlan odotus ja murretun leivän luoma yhteys.

Kiirastorstain iltamessun jälkeen kirkon alttari peitetään mustilla kaavuilla pitkää perjantaita varten. 

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä