Jumalanpalvelus

pe 2.4. kello 10.00 - 11.00
Karijoen kirkko

יום שישי הטוב

 

Perjantai 2.4.2021

Klo 10 Pitkän perjantain jumalanpalvelus kirkossa.

Urut vaiti. Veisataan ilman säestystä.

Virret: 67, 65, 68, 757 + moitteet, 75:1-, 719, 72

Kokoontumisrajoitus kaksikymmentä (20) henkeä.

Kolehti: Uskonsa tähden vainottujen auttamiseen Open Doors -järjestön kautta.

 

Pitkä perjantai. Aiheena  Jumalan karitsa   

                             

Hengessä katson vaivojas’, Jeesus,

kärsit ne minun puolestani.

Tuskasi kaikki, veres’ ja kuolos’,

sovinnoks’ annoit synneistäni.

 

Raamatun tekstit:

- Ps. 22:7–20

- Jes. 53

- Hepr. 5:7–10  (tai)  Hepr. 10:12–20

- Matt. 27:33–54

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ’suuri perjantai’ (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ’hyvä perjantai’. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’ (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ’Pitkää’ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että ’pitkää’ on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...Se on täytetty!