Ehtoollisjumalanpalvelus

su 17.7. klo 10.00 – 11.30

Tervetuloa kirkkoon!

Ehtoollisjumalanpalvelus. Toimittaa Mikko Lempinen.

Kolehti: Koulutustoimintaan Inkerin ev.lut.kirkon teologisessa seminaarissa.

Pyhäpäivän antifoni: Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: Sinun Jumalasi on kuningas! Jes. 52:7

Tekstit: Ps. 145:3–7  /  1. Moos. 12:1–4  /  Room. 1:1–7  TAI 1. Tim. 1:12–17  /  Luuk. 5:1–11

Virret: 168, 128, 418, 420 ja 178:3-Loppuun.

Alkusoitto: Urkukoraali Suo, Herra, sama Henkes meille. Säveltänyt Sulo Salonen (1899-1976).

Päätössoitto: Canzon quatra del quarto tono naturale, Op. 8, Nr. 43, Osasta 2 loppuun. Säveltänyt Giovanni Battista Fasolo (ca1598-1664 jälkeen).

Apostolien päivä. Aiheena Herran palveluksessa.

Jo varhain keskiajalla on vietetty apostolien Pietarin ja Paavalin päivää heidän marttyyrikuolemansa muistoksi (29.6.). Heidät surmattiin perimätiedon mukaan Roomassa keisari Neron toimeenpanemissa vainoissa vuonna 67. Kun apostolien päivät Ruotsi-Suomessa poistettiin vuonna 1772, myös Pietarin ja Paavalin päivä erillisenä pyhänä lakkasi. Sittemmin sen tekstit on sijoitettu tähän sunnuntaihin.

Nykyisin tänä sunnuntaina (6. sunnuntai helluntaista) muistellaan kaikkia apostoleja. Sunnuntain tekstit puhuvat apostolien kutsumisesta ja opetuslapsen tehtävästä laajemminkin. Kristus on katsonut myös meidät arvollisiksi osallistumaan työhönsä. Kuuliaisina Jumalan sanalle olemme osallisia uudesta elämästä Kristuksessa.

Suo, Herra, sama Henkes meille kuin annoit kerran apostoleille. He vaikka jouduit vaarain teille, niin sanaa julistit he kansoille. He veivät armokutsun maailmaan, Sä autoit kansat siihen uskomaan…