Ehtoollisjumalanpalvelus

su 27.11. klo 10.00 – 11.30

Pyhäpäivän antifoni: Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Sak. 9:9

Tekstit: Ps. 24:7–10  /  Sak. 9:9–10  /  1. Piet. 1:7–12  /  Mark. 11:1–10

Kolehti: Pakolaisten auttamiseen. Kirkon ulkomaan apu.

Virret ym: 2, 126, 7, 1, 718, 756:1- ja 3:4-6

Alkusoitto: Urkukoraali Avaja porttis, ovesi. Säveltänyt Jouko Linjama

Päätössoitto: Urkukoraali Gottes Sohn ist kommen [2], suom. Jumalan poika on tullut. Säveltänyt Johann Gottfried Walther (1684-1748)

1. adventti . Aiheena Kuninkaasi tulee nöyränä.

Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).

Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Jeesuksen syntymisen muistopäivä saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen.